Leeuwenbekken

Verwachting beschikbaarheid: juli – september

Leeuwenbekken hebben hun naam te danken aan de vorm van de bloemen. Als je met duim en wijsvinger op de zijkant van de bloemetjes drukt, gaat het open, alsof het een leeuwenbekje is. De minuscule zaadjes worden vanaf februari voorgezaaid in zaaikistjes en na de laatste nachtvorst in mei buiten uitgeplant.

Leeuwenbekken behoren absoluut tot mijn favoriete snijbloemen en blijven erg lang mooi op de vaas. Ze bloeien van juni tot september. Ze zijn wel erg roestgevoelig, hierdoor zijn ze meestal beschikbaar tot eind augustus.

Als je leeuwenbekken topt (de bovenste blaadjes ervan af knipt) als ze 5-6 bladparen hoog zijn, krijg je een vol plantje met veel bloemen. Omdat wij ze gebruiken als snijbloemen, topten wij ze de eerste jaren niet. Afgelopen jaren hebben we het telen van leeuwenbekken op verschillende manieren getest en gemerkt dat je ook met het toppen van leeuwenbekken, meerdere mooie en bruikbare stelen krijgt voor snijbloemen. We toppen ze één keer als de plantjes ongeveer 20 cm hoog zijn en knippen het topje uit de plant vlak boven het tweede of derde bladpaar. De plant zal mooi vertakken en meerdere dikke stelen krijgen om te gebruiken in boeketten.

Leeuwenbekken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, per kleur of in een mix van verschillende kleuren